Ce trebuie să facă viitorul Parlament pentru Diaspora din America? Topul priorităților lui Valeriu Ghilețchi

În cadrul unui interviu pentru Unimedia, vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi, candidat la funcţia de deputat în circumscripţia SUA şi Canada, a fost întrebat în ce măsură se regăsesc în oferta sa electorală doleanțele alegătorilor din circumscripția SUA şi Canada.

„Pentru următorii patru ani mi-am propus o agendă publică în care diaspora din America să aibă un cuvânt important de spus în procesul decizional din Moldova.

Pe lângă faptul că deja am demonstrat prin proiecte concrete că am auzit vocea lor și am reușit să rezolvăm împreună unele probleme cu care se confruntă, mi-am propus să avem o colaborare mai activă pe filiera parlamentară, pentru că asta și este esența și avantajul sistemului electoral mixt.

În primul rând, e nevoie să păstrăm și să intensificăm legătura dintre țară și moldovenii de peste ocean prin crearea unei platforme active de discuții și dezbateri privind procesele de acasă și să asigurăm acel transfer de experiență pe care-l pot împărtăși concetățenii noștri care s-au stabilit peste hotare și, totodată, să facem un schimb de informații prin care toată lumea să fie up-to-date, cum spun americanii.

Preocupările și interesele cetățenilor noștri din America se aseamănă, dar sunt și un pic specifice în raport cu cele ale moldovenilor de acasă și sunt, oarecum, interdependente. Spre exemplu, conaționalii noștri de peste ocean sunt interesați să facă investiții în Moldova, iar în acest sens mi-am propus crearea unui fond de investiții asigurat de stat prin care moldovenii plecați peste hotare să poată investi în proiecte de afaceri de acasă.

Astfel ei vor contribui la creșterea bunăstării în țara natală, dar vor reuși și să câștige bani. E un proces win-win pe care îmi doresc foarte mult să-l implementăm împreună, iar pentru asta am nevoie de susținerea moldovenilor de peste ocean.

Fiind un creștin devotat valorilor ce ne definesc ca oameni, nu pot trece cu vederea aspectul luptei pentru moralitate, integritate, dreptate, familie și dragoste față de semenii noștri. Anume aceste valori sunt garantul unei vieți mai bune, anume aceste valori sunt straja implementării cu bună credință a proiectelor naționale. Fără acest background moral, orice promisiune electorală a candidaților se năruie”, a spus el.

Întrebat ce crede că ar trebui să facă viitorul Parlament pentru conaționalii noștri de peste hotare, Valeriu Ghileţchi a răspuns:

„Părerea mea este că preocuparea principală a viitorului Parlament este să-i facă pe cetățeni mândri de Moldova. Încrederea extrem de scăzută în instituțiile statului este în detrimentul unui patriotism sănătos de care avem mare nevoie. Cei plecați peste hotare, în special cei din America, și-au aranjat viața și au propriile griji legate de evenimentele cotidiene de peste ocean. Nu știu câți dintre ei și-ar dori să revină în Moldova, ținând cont de faptul că și-au făcut familii acolo, afaceri, studii, au job-uri, plătesc taxele acolo, însă sentimentul de apartenență la Moldova e foarte greu de șters.

Astfel, noul Parlament, noul Guvern, prin legile votate, prin reformele demarate au misiunea de a-i asigura pe cei plecați din țară că Moldova se gândește la ei, că Moldova face progrese în privința asigurării unui stat de drept, că Moldova prosperă din punct de vedere economic, că Moldova oferă servicii de calitate, că în Moldova sunt respectate drepturile și valorile fiecărui om.

Eu îmi doresc foarte mult ca în următorii patru ani să nu mai avem atâta dezbinare, manipulare și ură. Aș vrea ca cei de acasă și cei de peste hotare să vadă Moldova ca o mare familie unde domină dragostea și buna înțelegere. O țară în care oamenii se respectă, au credință și își iubesc aproapele așa cum ne-a învățat Dumnezeu.

Viitorul Parlament neapărat trebuie să intensifice legătura cu moldovenii noștri de peste hotare și să-i asigure cu pensii pe cei care deja au muncit acasă. Să propună programe prin care să promoveze cultura și identitatea națională, urmând ca acestea să se regăsească în viața cetățenilor ce sunt departe de casă.

Nu în ultimul rând, Parlamentul trebuie să fie deschis inițiativelor venite din diasporă și să contribuie la apropierea serviciilor de cetățeni”.

 

SURSA: TRIBUNA.MD


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *