Biografie

M-am născut și am crescut în satul Pînzăreni, raionul Fălești, într-o familie care a prețuit credința și educația. De mic copil, tatăl m-a învățat să fac totul ce depinde de mine, cu ideea că Dumnezeu va face restul. Acest crez – dragostea față de familie și credința – mi-au determinat valorile și deciziile pe care le-am luat pe parcursul vieții.

–   În anul 1988 am absolvit Institutul Electrotehnic din orașul Odesa (Ucraina). Timp de 4 ani am lucrat în domeniul reparației televizoarelor și radiourilor, după care am decis să merg în România pentru a obține licența în Teologie. La întoarcere am fondat primul Colegiu Creștin din Moldova (astăzi Universitatea Divitiae Gratiae).

–   În 1998 am câștigat primul mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Împreună cu colegii deputați din Alianța pentru Democrație și Reformă am votat o hotărâre în care se menționa că orientarea spre Integrarea Europeană devine un obiectiv strategic major al țării.

Cu aproape 20 de ani mai târziu, încă suntem pe calea Integrării Europene. Mă bucur, însă, că am fost printre cei care au pus bazele acestui proces, care sper să devină ireversibil după alegerile din 2019.

–   În 2001 am fost ales Episcop al Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova. Timp de 8 ani de zile am vizitat zeci de biserici din țară și de peste hotare, oficiind sute de servicii divine și aducând numele Domnului în inimile a mii de oameni.

–   În 2009 am revenit în activitatea politică, obținând votul de încredere din partea cetățenilor. În această perioadă am depus eforturi să reprezint cu demnitate cetățenii care m-au ales atât în Parlamentul Republicii Moldova, cât și în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Am promovat inițiative legislative care protejează drepturile cultelor religioase, care susțin o dezvoltare economică sănătoasă a țării și care oferă tinerilor acces la studii de calitate.

Pe platforma APCE, în baza rapoartelor pe care le-am pregătit, au fost adoptate mai multe rezoluții. Raportul care m-a marcat cel mai mult se referă la dreptul copiilor de a crește alături de părinții lor (cunoscut ca și Cazul familiei Bodnariu).

Fiind Președinte al grupului parlamentar de prietenie Moldova – SUA, am organizat multiple întâlniri cu congresmeni și senatori ai SUA în interesul cetățenilor moldoveni, iar în 2014 am semnat primul act în istoria relațiilor de cooperare interparlamentară între Moldova și Canada.

Sunt convins că trebuie să continuăm pe calea pe care am pornit: integrarea în Uniunea Europeană și apropierea de SUA sunt singurele soluții pentru o dezvoltare viabilă a țării.