Păstrăm legătura
cu țara

Împreună construim poduri între America și Moldova, astfel încât vocea diasporei de peste ocean să fie auzită atât de autoritățile din Moldova, cât și cele din SUA și Canada.

Reprezentarea acasă și peste ocean

Având în spate o vastă experiență politică și diplomatică, sunt convins că voi reuși, așa cum am făcut de fiecare dată, să reprezint cu demnitate cetățenii care m-au ales, indiferent de instituțiile în care m-am aflat. Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) sunt principalele platforme unde am făcut auzită vocea comunității noastre.

Servicii mai aproape de cetățeni

Diaspora moldovenească trebuie să obțină mai ușor pașapoarte și alte acte de stare civilă fără a fi nevoită să călătorească distanțe lungi și să aștepte luni de zile. Voi depune eforturi pentru a facilita obținerea documentelor necesare, accentuând apropierea serviciilor de cetățeni și reducerea timpului de așteptare, astfel încât procesul să servească cât mai bine nevoilor moldovenilor din SUA și Canada.

Păstrarea identității naționale

Suntem un popor cu tradiții și valori creștine, cu un grai armonios, dar și cu o istorie zbuciumată. E datoria noastră să purtăm cu noi valorile ce ne definesc oriunde am fi în lume. Voi promova proiecte care să ajute copiii din SUA și Canada să învețe limba părinților și buneilor lor. Părinții trebuie să-și pregătească copiii pentru viitor, iar bunicii să le spună din ce neam se trag și ce valori să păstreze.

Luptăm pentru
valorile morale

Creștem bunăstarea țării

Împreună contribuim la creșterea economică a statului, preluând cele mai bune practici din SUA și Canada: piața financiară, inovația și economia bazată pe cunoaștere.

Educația și promovarea spiritului antreprenorial au transformat America în cea mai puternică forță economică pe plan global.

Află mai multe
Bogăția câștigată fără trudă – scade, dar ce se strânge încetul cu încetul – crește. (Proverbe 13:11) Mai mult
Spiritul antreprenorial

Antreprenorii sunt motorul creșterii economice al unei țări. Spiritul lor inovativ transformă ideile în realitate, crează locuri de muncă și ridică nivelul de trai pentru ei și generațiile viitoare. E timpul ca acest spirit antreprenorial să fie adus și în Moldova, printr-un amplu program de schimb de experiență.

Fond de investiții

Cetățenii noștri din America au atât resursele necesare, cât și capacitatea de a genera inițiative economice noi. Voi promova ideea creării unui fond prin care diaspora din America să investească în proiecte de afaceri cu potențial de creștere în Moldova.

Accesul la pensie

Voi depune în continuare eforturi ca toți cei care au muncit în Moldova să își obțină pensia bine meritată prin elaborarea unei proceduri simplificate de transfer a pensiei și asigurarea controlului parlamentar asupra executării noii legi.

Discursul de la finalul sesiunii parlamentare

Am încheiat un nou capitol al activității parlamentare din Republica Moldova, iar cu această ocazie am ținut un discurs de totalizare în fața deputaților și a Cabinetului de Miniștri.În acești ani, în loc să construim mai mult și să ținem la prestigiul instituției reprezentantive a poporului, mulți politicieni cad pradă tentației, dublelor standarde și a intereselor înguste de partid sau de grup.Acest sfârșit de mandat este un nou început în care sper ca veninul strâns, vorba poetului, să-l transformăm în miere ca împreună să facem țara mai bună.

Gepostet von Valeriu Ghileţchi am Freitag, 14. Dezember 2018